HATI PARI SARAWAK
- 10 biji telur A
- 16 oz mentega (utk dptkan hasil yg baik, pilihlah mentega Golden Churn)
- 9 gelas tepung gandum + 3 sdt soda bikarbonat (diayak bersama)
- 8 sb gula hitam/browning sugar
- 1 kati / 600 g kismis hitam
- 1/2 tin susu pekat manis
- 4 gelas gula halus (boleh kurangkan 1/2 gelas lg jika x suke manis - tp dyg dh kurangkan sukatan ni. resepi asal: 6 gelas)
Cara-cara
Kemudian ambil segelas tepung gandum lalu digaul bersama kismis yg tlh dihiris/ditumbuk tadi. Ketepikan.
Di dalam mangkuk adunan, putar mentega dan susu sehingga putih.
Di dalam mangkuk adunan lain, pukul telur bersama gula hingga kembang dan berkrim.
Satukan kedua2 adunan itu tadi dan putar lg sehingga sebati.
- Kemudian masukkan tepung (8 gelas) ke dalam adunan tadi dan gaulkan.
Masukkan gula hitam dan gaul lagi hingga sebati.
Akhir sekali, masukkan kismis dan kacau lagi hingga rata.
Sediakan pengukus. Gliskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan sedikit tepung. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalamnya dan tutup kemas dgn kertas foil.
- Kukuslah kek ini selama 8 jam. setiap 1 jam, periksalah pengukus, lapkan air pd penutupnya (sebaik2nya tutup dgn kain atau tuala), tambahkan air (air panas/air suam) jika berkurangan. guna api sederhana sahaja.
- Supaya kek tahan lebih lama, selepas dikukus, bolehlah dibakar sekejap dlm masa 10-15 minit dgn suhu 170C. Sejukkan kek sblm dipotong.
- Silalah mencuba.Kek ini boleh tahan sampai 6 bulan.Lagi lama lagi sedap.Cuba!!!!!!!
- Insyaallah.